EPs و Dps ؟! امروز در این مقاله می خواهیم در مورد این واژه ها صحبت کنیم که هر فردی که در بازار بورس فعال هست باید آن را بلد باشد. این دو اصطلاح eps و dps هست که کلمات اختصاری earning per share و dividend per share هستند.
در این مقاله می خواهیم به طور مفصل در مورد این دو مفهوم صحبت کنیم و انواع آن ها را بررسی کنیم.
پس تا پایان این مقاله جذاب و خواندنی با ما همراه باشید.
Eps در بازار بورس چیست؟!
یکی از پرکاربردترین مفاهیم بورسی رو می توانیم ای پی اس بدونیم. مفهومی که چه سرمایه گذاران خیلی مبتدی و چه سرمایه گذاران خیلی حرفه ای باید آن و انواع آن رو بدونن و از آن برای انتخاب سهام مناسب استفاده کنند. شاید جالب باشد اگر بدانید حتی اگر تا الان معنا و مفهوم دقیق eps رو نمیدانستید، تحلیل هایتان تا حدودی به طور مستقیم یا غیر مستقیم به این مفهوم مربوط بوده
همون طور که گفتیم، eps مخفف شده عبارت Earning Per Share هست. به معنای درآمد هر سهم.
حال اگر بخواهیم دقیق تر این عبارت رو توضیح بدیم به این معنا هست که اگر کل سود یک شرکت رو تقسیم بر تعداد کل سهام آن شرکت بکنیم، درآمدی که از هر یک سهم ایجاد شده رو می توانیم به دست بیاوریم.
یعنی به طور مثال اگه کل سود یه شرکت در یک سال معادل ۱ میلیارد تومن باشه و تعداد سهام اون شرکت برابر ۱ میلیون برگه سهم باشه، سود هر سهم یا ای پی اس اون شرکت میشه ۱۰۰۰ تومن.
انواع eps ؟
به طور کلی دو مدل ای پی اس در بازار سرمایه داریم که می خواهیم در این مقاله به اون ها اشاره کنیم. ویژگی های هر یک رو بیان خواهیم کرد و در پایان هم چند تا از ویژگی های کلی eps رو به شما خواهیم گفت
نوع اول: EPS پیشبینی شده
این مدل ای پی اس همون طور که از اسمش پیداست هنوز محقق نشده و روی کاغذ هست.
در اصل هر شرکتی که در بازار بورس ( یا فرابورس ) هست موظف هست که ابتدای هر سال مالی یه پیش بینی داشته باشه از این که چه میزان می تواند فروش داشته باشه، هزینه ها چقدر خواهد بود و در نهایت سود شرکت با کم کردن مالیات و هزینه ها چقدر خواهد ماند.
بعد از این حساب و کتاب ها، این عدد رو تقسیم بر تعداد کل سهام میکنن تا eps پیش بینی شده رو ارائه بدن.
این مدل رو می توانیم تو سایت tsetmc برای هر سهم ببینیم.
نوع دوم: EPS محقق شده
این مدل از ای پی اس چیزی هست که حقیقی هست و بر اساس مستندات و شواهد موجود ارائه می شودیعنی شرکت های بورسی و فرابورسی بعد از هر سال مالی میان حساب و کتاب میکنن تا ببینن چقدر تونستن eps رو درست پیش بینی کنن.بعضی اوقات حتی تفاوتهای چشمگیر این دو عدد رو میبینیم.حسابداران مدیران هر شرکت بورسی برای این نوع عملکرد و درآمد واقعی رو در نظر میگیرن و بعد از محاسبه تمام درآمدها و هزینهها مبلغی رو به عنوان سود خالص و نهایی شرکت اعلام میکنن.
چندتا نکته در مورد eps که بهتر است بدانید
1- از اونجایی که eps پیش بینی شده فقط پیش بینی هست و عملا روی کاغذ هست، در نتیجه این امکان وجود داره که در طول سال مالی چندین بار عوض بشه و این عوض شدن از نظر سازمان بورس هیچ مانعی نداره.
2- شرکت های بورسی و فرابورسی موظف هستند بعد از گذشت هر فصل (یعنی هر ۳ ماه) از سال مالی خودشون، گزارشی رو ارائه بدن که دوباره بر اساس اون eps رو پیش بینی کنند. این جوری می توانیم نتیجه بگیریم در کدام فصل یا ماه های سال این شرکت ضرر یا سود بیشتری داشته.
3- هر چقدر از سال مالی یه شرکت می گذرد eps پیشبینی شده دقیق تره چون اطلاعات بیشتری از عملکرد واقعی شرکت وجود داره و اطلاعات مالی که در دسترس مدیران شرکت هست واقعی تر هست.

Dps در بازار بورس چیست؟!
همون طور که در ابتدای مقاله هم گفتیم، dps مخفف شده ی عبارت dividend per share هست. به معنای سود تقسیم شده ی هر سهم.
اگر بخواهیم این مفهوم رو با مفهوم قبلی یعنی ای پی اس ارتباط دهیم باید بگوییم که dps بخشی از ای پی اس هست.
با تعریف eps آشنا هستید. Dps بخشی از ای پی اس هست که بین سهام داران تقسیم می شود و با توجه به مقدار سهمی که هر سهام دار دارد مقدار عددی دریافتی آن متفاومت هست. در اصل درصد سود تقسیمی هست. این درصد بین شرکت ها با توجه به سیاست ها و برنامه هایی که دارند ممکن است متفاوت باشد و گاهی حتی ممکن است این سود شیرین تر از سود های کوتاه مدتی که از تحلیل خود سهم به دست می آید باشد!
سیاست تقسیم DPS در صنایع مختلف و حتی سهم های مختلف از یک صنعت با هم متفاوت هست. بعضی شرکت ها ترجیح می دهند سود سهام بیشتری بین سهام دار ها تققسیم کنند و برخی شرکت های دیگه تصمیم می گیریند درصد کمی از eps رو بین سهام داران تقسیم کنند و بیشترش رو صرف اهداف دیگر شرکت کنند. مثل تامین نقدینگی برای انجام طرح های توسعه ای شرکت و یا تعمیم سازمان و اهدافی که برای شرکت پرونده شان باز هست.
کلام اخر
این که بنیاد سهم رو بدانیم و بدانیم که روند eps شرکت چطور هست و یا چقدر در سال dps تقسیم می کند ، آیا اصلا این کار انجام می شود یا خیر، به وضوح می تواند نتیجه مستقیمی در روند سرمایه گذاری ما داشته باشد.
اگر نظری در مورد این مقاله دارید حتما در کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه