P/E یکی از مهم ترین مفاهیم در بازار بورس اوراق بهادار هست که میخواییم امروز در موردش صحبت کنیم. مفهومی که شاید قبلا دیده باشید و یا حتی تعاریف نا مفهومی از آن شنیده باشید. اما امروز در این مققاله می خواهیم به ساده ترین زبان ممکن این مفهوم رو توضیح بدیم.
نسبت p/e یا قیمت بر درآمد چیست؟
اگر حتی برای مدت کمی در بورس فعال بوده باشید احتمالا شنیدید که میگن p/e فلان سهم بالاست یا پایینه. یا مثلا فلان سهم از p/e گروه جا مونده.
نسبت p/e در واقع نسبت price یا قیمت بر earning per share یا درآمد هست. به معنای لغوی اگر بخواهیم بشناسیم، قیمت لحظه ای هر سهم تقسیم بر eps پیشبینی شده تحت عنوان المانی به اسم p/e شناخته می شود که برای معامله گران اهمیت بالایی داره.
به عنوان مثال، سهمی که قیمتش 250 تومان هست، پیشبینی کرده برای سال جاری به ازای هر سهم 125 تومان سود دهی خواهد داشت. در این صورت p/e این سهم خاص میشه 2.
فرمول p/e
چه عواملی روی p/e تاثیر داره؟
خب… همون طور که از فرمول مشخصه، قیمت و eps روی عدد p/e تاثیر گذار هست.
اما حالا سوال اینجاست… نسبت قیمت بر درآمد چه کاربردی دارد؟ و چرا برای معامله گران بازار بورس به این میزان مهم هست؟!
چرا p/e مهم هست؟!
نسبت قیمت بر درآمد یکی از معیارهای ارزش گذاری روی سهم هست. نام دیگر این نسبت، ضریب سهام هست. به این معنا که اگر این سهم با همین روند سود دهی و dps دهی پیشروی کند تا چند سال آینده میتونه اصل پول سرمایه گذاری ما رو به ما برگردونه؟!
مثال میزنم…
فرض کنید قیمت سهمی 600 تومان هست و eps این سهم معادل 100 تومان هست. خب… طبق تعریف نسبت قیمت بر درآمد این سهم مساوی 6 هست.
این یعنی اگر سهم با همین روند پیش رود و eps های پیشبینی شده تحقق پیدا کنند، در عرض 6 سال آینده، کل پولی که سرمایه گذاری کردیم، از طریق dps به ما برگردانده می شود.
اگر با این دیدگاه به p/e نگاه کنیم، سهامی که p/e پایینتری دارند، ارزنده تر خواهند بود. چرا که مثلا بعد از 2 یا 3 سال کل پولی که سرمایه گذاری کردیم از طریق افزایش سرمایه ها و یا dps هایی که به ما داده به ما برگشته و از اینجا به بعد هم هر سال سود پخش شده رو دریافت می کنیم و هم قیمت خود سهم تا هر جایی بالا بره سود خودمون رو خواهیم داشت.
مطلبی که در مورد این نسبت باید بدونیم این هست که عموما نسبت قیمت بر درآمد تمایل دارد متعادل باشد!
به این معنا که اگر رشد عجیب یا افت عجیبی داشته باشد، متمایل هست که باز به حالت تعادل خودش برگرده.
بنابراین در اینجا میتونیم دو نتیجه گیری کلی کنیم از این که p/e بالا یا پایین چه معانی می تونن داشته باشند.
زمانی که p/e سهمی بالاست این رو نشون میده که قیمت سهم یا صورت کسر ما بزرگ هست. بنابراین انتظار رشد سوددهی شرکت رو داریم تا مخرج کسر ما هم بزرگ شود و متعادل شود.
برعکس… زمانی که p/e سهم پایین هست، نشاندهنده این هست که مخرج کسر ما به نسبت بزرگ هست. بنابراین میتونیم در آینده انتظار رشد قیمت ( که در صورت کسر قرار می گیرد ) رو داشته باشیم تا باز هم نسبت قیمت بر درآمد ما متعادل شود.
تعریفی دیگر برای p/e
در تعریفی دیگر از نسبت قیمت بر درآمد می توانیم بگوییم که p/e مشخص میکنه که سرمایه گذار های هر سهم چند ریال حاضرند به ازای هر ریال سود یک شرکت بپردازند. به عنوان مثال اگر p/e یک سهم برابر 30 باشد، یه این معنا هست که سرمایه گذاران حاضند 30 ریال برای هر 1 ریال سود شرکت پرداخت کنند.
حالا چطور میتونیم از مقایسه نسبت قیمت بر درامد یک سهم با p/e صنعت یا گروهش نتیجه گیری کنیم؟!
اگر نسبت قیمت بر درآمد شرکتی بالاتر از میانگین گروه یا صنعت خودش باشه، به این معنی هست که بازار در بلند مدت، انتظارات بزرگی از این سهم خواهد داشت. چرا که عموما شرکت هایی با p/e بالا باید سود های بزرگ بسازند تا مجبور باشند قیمت سهم رو بالاتر نگه دارند.
یک نکته مهم
نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این هست که p/e تنها یکی از معیارهای ارزش گذاری سهام هست. بنابراین اشتباه محض هست اگر بخواهیم تنها و تنها بر پایه معیار نسبت قیمت بر درامد خرید و فروش های خودمون رو انجام دهیم.
p/e بالا ممکن هست با توضیحاتی که بالاتر دادیم به ما دیدی دهد که احتمال رشد قیمت وجود داره؛ اما این نکته بسیار مهم هست که این بالا رفتن قیمت همراه با یک ریزش شارپ نباشد.
بنابراین بدون علم تکنیکال و همچنین علم بنیادی و تابلو خوانی، معامله کردن صرفا بر پایه یک پارامتر اشتباه هست.
امیدوارم از این مقاله نهایت استفاده رو برده باشید و لطفا اگر مطلب مفیدی در مورد نسبت قیمت بر درآمد میدانید در کامنت ها برای ما بنویسید.
بدون دیدگاه